Ο «Κένταυρος» είναι η νέα παραλλαγή του κορονοϊού που προκαλεί ανησυχία – Μεταδίδεται εξαιρετικά γρήγορα



Δημοσίευμα του Guardian αναφέρει ότι η παραλλαγή «Κένταυρος» έχει σημάνει συναγερμό στην Βρετανία, καθώς μετά τον εντοπισμό της παρατηρήθηκε και ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η παραλλαγή BA.2.75 ξεπερνά στην μεταδοτικότατα το αρχικό στέλεχος της μετάλλαξης Όμικρον, από το οποίο πιθανόν προέρχεται, και καλούν τους ανεμβολίαστους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

Η παραλλαγή «Κένταυρος» του κορονοϊού παρουσιάζει ταχεία ανάπτυξη και ευρεία γεωγραφική εξάπλωση, με τους ιολόγους να έχουν εντυπωσιαστεί από τον τεράστιο αριθμό των επιπλέον μεταλλάξεων που περιέχει η BA.2.75, σε σχέση με την BA.2, από την οποία είναι πιθανό να έχει εξελιχθεί.

Αυτό που προκαλεί ανησυχία και με αυτό το στέλεχος του κορονοϊού, όπως λένε οι ειδικοί, είναι να προβλεφθεί πώς θα επιδράσουν όλες αυτές οι μεταλλάξεις που έχουν εμφανιστεί μέχρι στιγμής. «Είναι δύσκολο να προβλεφθεί η επίδραση τόσων πολλών μεταλλάξεων που εμφανίζονται μαζί. Δίνει στον ιό μια ιδιότητα ‘’μπαλαντέρ’’», αναφέρει στον Guaedian ο Tom Peacock, o ιολόγος που εντόπισε πρώτος την μετάλλαξη Όμικρον. «Ακόμη και αν δεν απογειωθεί σε άλλες χώρες, η ανάπτυξή του στην Ινδία υποδηλώνει ότι είναι πιθανό να αποτελέσει ζήτημα εκεί, τουλάχιστον», πρόσθεσε ο ιολόγος στο Imperial College του Λονδίνου.

Μετά την Ινδία, ο «Κένταυρος» έχει εντοπιστεί από τότε σε περίπου 10 άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Βρετανίας, των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Γερμανίας και του Καναδά. Στις 7 Ιουλίου του 2022 το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) χαρακτήρισε την BA.2.75 ως «παραλλαγή υπό παρακολούθηση», πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτική ή να συνδέεται με πιο σοβαρή ασθένεια, αλλά τα στοιχεία δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί.

Από την πλευρά του, πάντως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά δείγματα για να εκτιμηθεί η σοβαρότητα της νέας παραλλαγής. Ωστόσο, παρακολουθεί στενά την εξέλιξή της.

Με πληροφορίες από τον Guardian, Newsit.gr