Με τη φράση τα σύνορα «έχουν χρώμα γαλάζιο και όχι γκρίζο», ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεμήνυσε χθες (30.09.2022) στον Πρόεδρο της Τουρκίας ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να κάνει ότι είναι απαραίτητο, όχι μόνο σε διπλωματικό επίπεδο αλλά και στο πεδίο εφόσον χρειαστεί, για να υπερασπιστεί τα σύνορα της.

Που βάζει «νάρκες» ο Ερντογάν;

Στο κυβερνητικό επιτελείο μετρούν τέσσερα “πεδία” στα οποία “απλώνει τα δίχτυα του” ο Τούρκος Πρόεδρος. Α). Στο μεταναστευτικό, με τις υβριδικές απειλές στον Έβρο και την εργαλειοποίηση κατατρεγμένων ανθρώπων. Β). Στους υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ έμφαση δίνουν και την τελευταία πρόκληση της navtex που εξέδωσε η Άγκυρα για έρευνες δυτικά της Λέσβου, στην καρδιά του Αιγαίου. Γ). Στο αφήγημα για αποστρατικοποίηση των νησιών, το οποίο συνδέουν και με την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα. Δ). Στην Κύπρο, τώρα απειλώντας και με ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας στα κατεχόμενα, με αφορμή την άρση του εμπάργκο όπλων στη Μεγαλόνησο από τις ΗΠΑ.

Οι ισχυρές συμμαχίες «εκνευρίζουν» την Άγκυρα

Η κυβέρνηση, με την στρατηγική της διεθνοποίησης της τουρκικής επιθετικότητας και των αυτοκρατορικών οραμάτων του Ερντογάν, πέτυχε αυτή τη στιγμή σύμμαχοι και εταίροι να έχουν πλήρη γνώση και να έχουν πάρει ξεκάθαρη θέση κατά της Τουρκίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και η “ουδέτερη” Γερμανία “στριμώχνει” την Άγκυρα τόσο που έχει προκαλέσει την αντίδραση της Τουρκικής διπλωματίας. “Η συνομιλία που είχαμε με την Γερμανίδα υπουργό (Αναλένα Μπέρμποκ) στην Κωνσταντινούπολη δεν ήταν πολύ καλή, καθώς είχε μια προσέγγιση με την οποία υπερασπιζόταν τους ισχυρισμούς της Ελλάδας και είχε το θράσος αμφισβητούσε την κυριαρχία της Τουρκίας…” δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, φανερά εκνευρισμένος. Η συντονισμένη δε και αστραπιαία αντίδραση του State Department αλλά και της Ευρώπης στα “νταηλίκια” Ερντογάν, δίνει το στίγμα. Η Ελλάδα ενημερώνει διαρκώς την Ε.Ε., το ΝΑΤΟ και τους συνομιλητές της σε όλα τα φόρα για τις προκλήσεις της Τουρκίας και τα προβλήματα που δημιουργεί στο Αιγαίο και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, υπονομεύοντας την σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή, που ήδη αντιμετωπίζει μεγάλες γεωπολιτικές αναταράξεις λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο στόχος του Ερντογάν

Η εκτίμηση που υπάρχει σε κύκλους της κυβέρνησης είναι ότι ο βασικός στόχος της Τουρκίας είναι να διεθνοποιήσει τις αξιώσεις της για αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών και να φτάσει ακόμη και μέχρι… το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προσδοκώντας να κερδίσει μία στάση ουδετερότητας. «Αυτό θα ήταν κάτι που θα μπορούσε να “πουλήσει” στο εσωτερικό του, μία ουδέτερη δήλωση, αλλά το εγχείρημα είναι καταδικασμένο να αποτύχει» σχολιάζει στο newsit.gr παράγοντας του κυβερνητικού επιτελείου, με βαθιά γνώση των ελληνοτουρκικών θεμάτων. Με άλλα λόγια εκτιμούν ότι επιχειρεί να χτίσει ένα αφήγημα αμφισβήτησης των διεθνών συνθηκών (Λωζάνης και Παρισίων) και να θέτει παντού θέμα παραβατικότητας τους από την Ελλάδα, ωστόσο πλέον η διεθνής κοινότητα είναι… “υποψιασμένη”.

«Σε υστερία η Τουρκία»

«Παρακολουθούμε συνεχώς τον ρητορικό παροξυσμό από την τουρκική πλευρά, σε επίπεδο υστερίας νομίζω πια, που έχει προφανή στόχο να μας κάνει να απολέσουμε και την ψυχραιμία μας, αλλά να αναθεωρήσουμε και τη στρατηγική μας. Τίποτε από όλα αυτά δεν θα γίνει» δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα ούτε τρομοκρατείται, ούτε πανικοβάλλεται». Με φόντο το προκλητικό κρεσέντο της Άγκυρας τις τελευταίες ημέρες, ο κ. Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο Πρωθυπουργός να αποστείλει ακόμη και επιστολή στο ΝΑΤΟ, καταγγέλλοντας την επιβουλή της σύμμαχης χώρας Τουρκίας στα κυριαρχικά μας δικαιώματα και στην εθνική κυριαρχία μιας άλλης χώρας μέλους του ΝΑΤΟ, της Ελλάδας.   πηγη. newsit.gr/ Ευαγγελία Τσικρικά