Επίσκεψη Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν: Οι συμφωνίες που φέρνει στις βαλίτσες του ο Σαουδάραβας διάδοχος



Σημαντικές συμφωνίες για τις σχέσεις Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας φέρνει μαζί του στην Αθήνα ο πρίγκιπας-διαδόχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος φτάνει σήμερα στη χώρα μας. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν  σε ευρωπαϊκό έδαφος από τον Απρίλιο του 2018, γεγονός που αντανακλά τη σημασία που αποδίδει η Σαουδική Αραβία στις σχέσεις με την Ελλάδα – ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.

Η ατζέντα της ιδιαίτερα σημαντικής επίσκεψης του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν περιλαμβάνει συμφωνίες καίριας σημασίας και επενδύσεις, και αναδεικνύει τον στρατηγικό χαρακτήρα των σχέσεων Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας που επιβεβαιώθηκε κατά την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ριάντ τον Οκτώβριο του 2021.




Ο πρίγκιπας-διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας θα γίνει δεκτός από τον Έλληνα πρωθυπουργό σήμερα στις 19.00 στο Μέγαρο Μαξίμου και θα αποχωρήσει αύριο από την Ελλάδα. Πολυπληθής θα είναι και η 30μελής επιχειρηματική αντιπροσωπεία που θα συνοδεύει τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν , για επαφές και συνεργασίες με ελληνικές επιχειρήσεις.

Ενίσχυση των στρατηγικών σχέσεων

Ο στρατηγικός χαρακτήρας των σχέσεων έχει επισφραγιστεί και από τη συμβολή της Ελλάδας στην άμυνα της Σαουδικής Αραβίας με την αποστολή μίας συστοιχίας Patriot, κίνηση η οποία έχει εκτιμηθεί από το Ριάντ, όπως διαμηνύθηκε κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Σαουδαραβική πρωτεύουσα- επίσκεψη στην οποία συμφωνήθηκε και η θεσμοθέτηση Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών.








Ο στρατηγικός χαρακτήρας των σχέσεων, άλλωστε, στο πλαίσιο της στρατηγικής της κυβέρνησης για τη διαμόρφωση ενός πλέγματος συμμαχιών με χώρες του Κόλπου, θα εδραιωθεί και επισήμως την Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου με την υπογραφή συμφωνίας σύστασης Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας, το οποίο θα θεσμοθετεί τη συνεργασία των δύο χωρών ανά τομείς.

Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν θα συνοδεύεται από μεγάλη κυβερνητική αντιπροσωπεία – μεταξύ αυτών από τους υπουργούς Επενδύσεων, Εμπορίου, Επικοινωνιών και Τεχνολογιών και τον επικεφαλής του κρατικού επενδυτικού fund (PIF) – τα μέλη της οποίας θα υπογράψουν και θα ανταλλάξουν συμφωνίες με τους Έλληνες ομολόγους τους.



Ανάμεσα στις συμφωνίες που θα υπογραφούν ανάμεσα στους Έλληνες υπουργούς και τους Σαουδάραβες ομολόγους τους είναι ακόμα συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας, συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, καθώς η Ελλάδα γίνεται κόμβος μεταφοράς ενέργειας προς την Ευρώπη και μπορεί να είναι γέφυρα με τη Μέση Ανατολή, συμφωνία στην επιστήμη και την τεχνολογία, συμφωνία στον πολιτισμό.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι η συμφωνία που θα υπογραφεί από τις τέσσερις επιχειρήσεις που ηγούνται του έργου EMC (STC, TTSA, ΔΕΗ και Cyta), ώστε το έργο του «East to Med data Corridor» (EMC), της υποθαλάσσιας και επίγειας καλωδιακής διασύνδεσης για τη μεταφορά δεδομένων ανάμεσα στην Ασία και την Ευρώπη μέσω της Σαουδικής Αραβίας, της Κύπρου και της Ελλάδας, να πάρει το δρόμο της υλοποίησης από το ερχόμενο φθινόπωρο. Πρόκειται για project που αναβαθμίζει ουσιαστικά τη θέση της χώρας μας ως κόμβου για την αποθήκευση και διανομή data στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, αποφέροντας απτά οικονομικά και γεωστρατηγικά οφέλη

Η πρόταση για την κατασκευή του EMC τέθηκε για πρώτη φορά από την ελληνική πλευρά στον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στο πλαίσιο της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ριάντ, τον Οκτώβριο του 2021, όπου συμφωνήθηκε να προχωρήσει το έργο. Οι πρώτες υπογραφές μπήκαν τον περασμένο Απρίλιο, ενώ οι οι προκαταρκτικοί όροι εγκρίθηκαν στα τέλη Μαΐου, κατά τη διάρκεια των εργασιών της 5ης Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα.

Στόχος της Αθήνας είναι οι άμεσες επενδύσεις από την Σαουδική Αραβία στην Ελλάδα, η συνεργασία και σε νέους τομείς, καθώς και η ισχυρότερη παρουσία ελληνικών επιχειρήσεων στη Σαουδική Αραβία.



Οι επιχειρηματικές επαφές έρχονται σε συνέχεια και της δραστηριοποίησης του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας και της περαιτέρω ενίσχυσης και εμβάθυνσης των οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων. Αυτή σηματοδοτήθηκε πρόσφατα από την έλευση μεγάλης επιχειρηματικής αποστολής στην Αθήνα στο πλαίσιο του Ελληνο-Σαουδαραβικού επιχειρηματικού Φόρουμ και της συνεδρίασης της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής, της οποίας ηγήθηκε ο υπουργός Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, Khalid Al Faleh.

 

ΠΗΓΗ. protothema.gr