Διπλωματικές τριβές Ρωσίας και Ιράν για τον διάδρομο Zανγκεζούρ

Η υποστήριξη της Ρωσίας για τον διάδρομο Zανγκεζούρ έχει προκαλέσει σημαντικές διπλωματικές διαφωνίες μεταξύ Τεχεράνης και Μόσχας. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κατηγόρησε την Αρμενία ότι «σαμποτάρει» την ανάπτυξη της εν λόγω διαδρομής. Η Αρμενία, όπως και το Ιράν, εκφράζει αντίθεση στον Zανγκεζούρ, θεωρώντας ότι ο διάδρομος αυτός απειλεί την εδαφική της ακεραιότητα.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί, δήλωσε σε ανάρτησή του στο Χ τον Σεπτέμβριο ότι οποιαδήποτε απειλή από τον Βορρά, τον Νότο, την Ανατολή ή τη Δύση για την εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων μας ή την επαναχάραξη των συνόρων είναι εντελώς απαράδεκτη και αποτελεί κόκκινη γραμμή για το Ιράν. Τα σχόλια αυτά ήρθαν ως απάντηση στις δηλώσεις της Ρωσίας που υποστηρίζουν τον διάδρομο, σύμφωνα με περιφερειακές αναφορές.

Οι σχέσεις μεταξύ Ιράν και Αζερμπαϊτζάν έχουν παραδοσιακά τεταθεί, κυρίως λόγω των σχέσεων του Μπακού με το Ισραήλ. Η Ισλαμική Δημοκρατία έχει ασκήσει δημόσια κριτική για το άνοιγμα της πρεσβείας του Αζερμπαϊτζάν στο Ισραήλ πέρυσι. Πιο πρόσφατα, το Αζερμπαϊτζάν κατηγόρησε το Ιράν ότι υποστηρίζει την Αρμενία στην εδαφική διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών, ενώ το Ιράν έχει εκφράσει τη διαφωνία του για τον σχεδιαζόμενο διάδρομο μεταφορών Zανγκεζούρ του Αζερμπαϊτζάν μέσω της Αρμενίας.

Το Ιράν επιδιώκει να βελτιώσει τις σχέσεις του με το Αζερμπαϊτζάν, προκειμένου να μειώσει τις εντάσεις με τα γειτονικά κράτη και να αναπτύξει τη σιδηροδρομική σύνδεση Rasht-Astara, καθώς και τον Διεθνή Διάδρομο Μεταφορών Βορρά-Νότου, ο οποίος διασχίζει και τις δύο χώρες. Αυτές οι πληροφορίες προκύπτουν από έκθεση του Ιουλίου από το World Politics Review.

Ο διάδρομος Zανγκεζούρ έχει προκαλέσει ιδιαίτερες διμερείς εντάσεις τους τελευταίους μήνες. Η προγραμματισμένη διαδρομή διέλευσης θα συνδέει το αζερικό εκκέφαλο του Ναχτσιβάν με το ηπειρωτικό Αζερμπαϊτζάν μέσω της Αρμενίας. Το Ιράν θεωρεί ότι ο διάδρομος αυτός θα αποκόψει την πρόσβασή του στην Αρμενία και στην ευρύτερη περιοχή της νότιας Καυκασίας. Σύμφωνα με έκθεση του Σεπτεμβρίου από το ημιεπίσημο πρακτορείο Mehr News Agency, το Ιράν πιστεύει ότι η απώλεια αυτής της πρόσβασης θα δυσχεράνει την εναλλακτική χερσαία σύνδεσή του με την Ευρώπη μέσω της Αρμενίας, της Γεωργίας και της Ρωσίας.