Το έθιμο αυτό έχει βαθιές ρίζες στην εποχή της Τουρκοκρατίας, όταν ο Αγάς του χωριού άρπαξε μια όμορφη κοπέλα, τη Μανιώ, με σκοπό να την εντάξει στο χαρέμι του. Σε αυτήν την κατάσταση, οι νέοι του χωριού, υπό την ηγεσία του αγαπημένου της, αποφάσισαν να αναλάβουν δράση. Κατασκεύασαν μια καμήλα, κρύφτηκαν από κάτω της και άλλοι, μασκαρεμένοι, την ακολούθησαν σε μια περιπλάνηση στην περιοχή, προκειμένου να εντοπίσουν την άτυχη κοπέλα. Τελικά, η προσπάθειά τους στέφθηκε με επιτυχία.
Στη δεύτερη ημέρα του εθίμου, γιορτάζεται ο γάμος της Μανιώς, στον οποίο η νύφη και η κουμπάρα ντύνονται αποκλειστικά ως άνδρες. Αυτή η παράδοση έχει τις ρίζες της σε παλαιότερες εποχές, όταν οι γυναίκες δεν είχαν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε ανδρικά γλέντια.
Το έθιμο διαρκεί τρεις ημέρες και λαμβάνει χώρα στην πλατεία Επισμηναγού Ιωάννη Χατζούδη, στη Γαλάτιστα. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει την Κυριακή 5 Ιανουαρίου και ώρα 15:30 με την περιφορά κουδουνιών και τον στολισμό της «Καμήλας».
Τη Δευτέρα 6 Ιανουαρίου και ώρα 11:30 θα αναβιώσει το έθιμο της «Καμήλας», ενώ την Τρίτη 7 Ιανουαρίου, στις 11:00, θα πραγματοποιηθεί ο «γάμος της Μανιώς».
Ο αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Ανθεμούντας, Κατάκαλος Σακελλάρης, δήλωσε: «Είμαστε περήφανοι γιατί όλα αυτά τα χρόνια καταφέρνουμε και κρατούμε ζωντανή την παράδοση, στην οποία συμμετέχει πλήθος κόσμου κι αυτό δίνει ελπίδα στον τόπο μας. Δεν ξεχνούμε την ταυτότητά μας, σεβόμαστε την ιστορία και τις παραδόσεις μας και ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον». Ευχαρίστησε επίσης τους εθελοντές που συνέβαλαν σημαντικά στη φετινή διοργάνωση.
Στην αναβίωση του εθίμου συμμετέχουν ο Σύλλογος Νεολαίας Γαλάτιστας, ο Αθλητικός Σύλλογος Ανθεμούς, ο Αθλητικός Όμιλος Γαλάτιστας, ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Γαλάτιστας «Γαλάτεια», ο Σύλλογος Τεχνών Γαλάτιστας (Έκθεση), ο Σύλλογος Γαλατιστέων «Ανθεμούς» και ο Εμπορικός Σύλλογος Γαλάτιστας, καθώς και ο Ιππικός Όμιλος Γαλάτιστας.